A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська загальноосвітня школа І-ІII ступенів №2
Хустської міської ради Закарпатської області

Рекомендації батькам щодо профілактики стресових розладів у дітей

Дата: 14.10.2021 19:23
Кількість переглядів: 79

 

                                                      Фото без опису

 

 

 

У кризовій ситуації діти використовують стратегії оволодіння собою:

- компенсація: розмова з друзями, веселі ігри.

- уникнення: втеча, заперечення, так ніби нічого не сталося.

- регрес: замкнутість, відмова, «я не можу»,сонливість.

- конфронтація: емоційне і когнітивне «опрацювання» призводить до поступового виходу з кризи. Для того, щоб використовувати цей метод необхідно, щоб поруч з дитиною був чуйний дорослий.

 

Потурбуємось про тіло:

  1. Намагайтеся якомога менше змінювати звичний ритм життя дитини.
  2. Побільше сну, відпочинку, позитивних вражень.
  3. Організуйте дитині можливість для «розрядки» напруги – заняття спортом, танцями, рухливі ігри.
  4. Харчування: може бути частим і маленькими порціями, легким і корисним (фрукти, овочі, соки). Не примушуйте дитину їсти, якщо вона не має апетиту.
  5. Дитині необхідно побільше пити води (і вам також): вода, солодкий чай, компот, сік.
  6. Не відмовляйте дитині у солодкому. Неміцний чай із цукром, цукерка, чашка какао викликають позитивні емоції, почуття безпеки та стимулюють роботу мозку.
  7. Не бійтеся зайвий раз обійняти, погладити дитину, потримати її за руку, зробити їй масаж або покласти руку на плече. Позитивні тілесні контакти дуже корисні для зняття напруги.
  8. Теплий душ теж знімає напругу.

 

Потурбуємось про емоційну стабільність:

    1. Не потрібно без особливої потреби водити дитину в місця масового скупчення людей. Це може підвищити її тривогу. При відвідуванні таких місць необхідна ОБОВ?ЯЗКОВА ПРИСУТНІСТЬ ПОРУЧ СПОКІЙНОГО ДОРОСЛОГО. Поясніть дитині куди і навіщо ви йдете.
    2. Не варто дитині на самоті дивитися телевізійні новини. Чим менше новин вона бачить, тим краще. Дитина потребує пояснення вашого ставлення до події.
    3. Створіть атмосферу довіри (обніміть дитину, розмовляйте з нею, беріть участь у її іграх).
    4. Подивіться з дитиною «хороші фото» - це дозволить звернутися до приємних спогадів з минулого, послабить неприємні спогади.
    5. Читайте книжки, де описуються сюжети подолання страху героями.
    6. Якщо дитина відчуває тривогу або страх, ви можете забезпечити для неї свою спокійну присутність, ненав’язливий фізичний контакт (обійняти, взяти за руку), тепло (накрити, дати теплий чай). Важливо говорити, що ви поруч, що все добре, що дитина у безпеці.
    7. Якщо дитина «не слухається», виявляє надмірну активність – намагайтеся не реагувати агресивно. Можливо, рухова активність допомагає дитині справлятися зі стресом. Будьте поруч, намагайтеся поступово знижувати її темп. Можна запропонувати рухливу гру «за правилами»: бігти наввипередки, «битися подушками», м’яти і рвати папір.
    8. Дитині можуть снитися кошмарні сновидіння. Підтримайте її, вислухайте та заспокойте, переконайте, що сни пов’язані з реальністю, але не є нею.

Дайте дитині зрозуміти,

    1. що ви серйозно ставитися до її переживань, і знаєте інших дітей, які через це пройшли («Я знаю одного сміливого хлопчика, з яким теж таке трапилось»).
    2.  Поговоріть з дитиною про ті почуття, яких вона зазнала або відчуває. Ви можете сказати, що багато людей відчувають тривогу, страх, безпорадність. І що ці почуття – нормальні. Розмову про почуття можна супроводжувати малюнками або ліпленням.
    3.  Переведіть розмову про подію з опису деталей на почуття.

 

Подбаємо про осмислення подій:

  1. Будь-яка дитина потребує пояснення подій і того, що відбувається. Для неї важливо знати, що відбувається з батьками, що відбувається в сім’ї і оточенні. Постарайтеся пояснити це коротко (4-5 фраз) і спокійно.
  2. Розмовляйте з дитиною про події стільки, скільки їй потрібно Не варто говорити: «Тобі це не зрозуміти», «Зрозумієш, коли виростеш», «Я не можу тобі пояснити». Фрази повинні бути зрозумілими і не лякали дітей.
  3. Необхідно час від часу нагадувати дитині, що зараз ситуація більш стабільна, дорослі знають, що робити, що є на кого покластися, поруч є дорослі турботливі люди.
  4. Не можна дозволяти дитині стати тираном. Тому не виконуйте будь-які її бажання з почуття жалю.

 

 

Особлива важливість гри:

  1. Зараз, як ніколи, дитині важливо АКТИВНО ГРАТИСЯ. Діти можуть гратися у війну, лікарню – це допомагає знизити напругу.
  2. Важливу роль можуть зіграти ігри на відреагування агресії. Усе це є нормальним способом впоратися з агресією. Можна запропонувати битву подушками, повітряними кульками тощо.
  3. Ігри дитини з піском, водою, глиною, тістом, пластиліном допоможуть назовні винести свої переживання.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора